[...] a więc można dłużej i mocniej trenować. Wykazano, że żeń-szeń syberyjski podnosi ostrość psychiczną i fizyczną oraz wytrzymałość bez "dołków", które wywoływane są przez produkty kofeinowe. Dziki ziemniak (Discorea villosa) Roślina ta występuje głównie w Meksyku. Wykazuje podobieństwo strukturalne do androgenu nadnerczego DHEA, przez co [...]
[...] a więc można dłużej i mocniej trenować. Wykazano, że żeń-szeń syberyjski podnosi ostrość psychiczną i fizyczną oraz wytrzymałość bez "dołków", które wywoływane są przez produkty kofeinowe. Mysle ze to was zainteresuje.Koszt takiego zioła jest poruwnywalny do dobrej odżywki i starcza na niecały miesiac !!(mniej wiecej 100zł) piszcie co [...]
[...] w artykułach żywnościowych? Jest on używany w produktach żywnościowych w celach nadania im smaku, poprawienia go bez nadawania smaku słodkości. Jednakże, są też takie produkty, w których cukier jest niezbędnym elementem struktury i przepisu, np. w ciastach czy też herbatnikach. 5 W jaki sposób cukier wpływa na ludzki organizm? Celem [...]
[...] jest leucyna, występująca jednak w nadmiarze w stosunku do innych aminokwasów w białku kukurydzy, pszenicy i jęczmienia. Dlatego też najwyższą wartość pokarmową posiadają produkty wytworzone z mieszanek mąki amarantusowej z mąką tradycyjnych roślin zbożowych. Przeprowadzone badania nad przydatnością amarantusa do produkcji zbożowych mieszanek [...]
[...] Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. [...]
[...] Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. [...]
[...] zdecydowanie pokrywa zapotrzebowanie na nią przy zawartości w diecie 30g nnkt. (niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych) Oczywiście powyższą dietę należy uzupełnić w produkty węglowodanowe oraz warzywa, jednak zawierają one tak małe ilości tłuszczu, ze nie powinny wpłynąć na zaburzenie proporcji podanych powyżej. Białka zwierzęcego dieta [...]
[...] Bardzo trudne jest podawanie tak wysokich dawek białka przy tak małej ilości tłuszczu, tym bardziej, że wskazuje się na białko roślinne jako na lepsze. Ponieważ wszystkie produkty zwierzęce zawierające białko, zawierają też tłuszcz, coraz bardziej popularne są suplementy białkowe - spożywanie nadmiernych ilości twarogu i białek z jajka. [...]
[...] czy smalcu - tłuszcze zawarte w rybach, orzechach i warzywach mogą chronić przed chorobą wieńcową. Informację tę wykorzystali producenci żywności, proponując przetworzone produkty niskotłuszczowe, light (dietetyczne). Natomiast wiadomość o tym, że zboża przerobione na mąkę mają taki sam niekorzystny wpływ na zdrowie jak rafinowany cukier, nie [...]
[...] aby to miało ręce i nogi? Zapoznajcie się z tabelami kalorycznymi, wystarczy wpisać w wyszukiwarce hasło "tabele kaloryczne". Następnie, odszukajcie - ile poszczególne produkty zawierają białka, węglowodanów i tłuszczy. Nie polecam liczenia kalorii, wiadomo, że chcąc masę, należy dostarczyć nadwyżkę kaloryczną. Jednak w przypadku [...]
[...] z cholesterolem? Bardzo dużo. Do jego produkcji nasz organizm wykorzystuje bowiem znajdujące się w produktach żywnościowych nasycone kwasy tłuszczowe. Ich głównym źródłem są produkty pochodzenia zwierzęcego. Przede wszystkim tłuszcze. Te jawne, jak np. słonina, ale również te ukryte w mięsie, kiełbasach i innych tłustych wędlinach. Im więcej ich [...]
[...] co zapobiegają katabolizmowi powysiłkowemu (jeśli zjemy je ok 20-60 minut po treningu). Typowe węglowodany proste to owoce, miód, pieczywo białe, biały ryż. 3. Spożywajcie produkty zawierające błonnik. Błonnik poprawia przyswajanie węglowodanów i aminokwasów przez organizm. Dobrym źródłem jego są płatki owsiane, warzywa strączkowe i otręby. 4. [...]
[...] a szczególnie cukry proste, będą cię wyciszać i poprawiać myślenie koncepcyjne. Do produkcji neuroprzekaźników organizm potrzebuje aminokwasów, które dostarczasz mu jedząc produkty bogate w białka. Spośród wielu aminokwasów tylko trzy: fenyloalanina, tryptofan i kwas glutaminowy, regulują pracę układu nerwowego. Z fenyloalaniny powstaje [...]
[...] do wytwarzania i uwalniania insuliny. Działa jednak tu poprzez mechanizm, zupełnie odmienny od glukozy. Glukoza wnika do komórek trzustkowych i stymuluje insulinę poprzez produkty swojego rozpadu - glikolizy. Tauryna natomiast, prawdopodobnie wpływa na receptory, punkty uchwytu, zlokalizowane w błonie komórek trzustkowych. Tak, jak nadmiar [...]
[...] kuszą nas różni producenci czy koledzy z siłowni. Ale również z powodu, zbyt dużego wyprzedzenia czasu, w podejmowaniu decyzji kiedy tak naprawdę warto sięgnąć po tego typu produkty. I co najważniejsze, posiadanie sprecyzowanych wymagań, którym mają one sprostać, które po pierwszym cyklu i tak zostaną solidnie ukrócone. Wstęp Bardzo często [...]
[...] stosowane w przemyśle spożywczym oraz sposób przechowywania produktów w warunkach domowych, ich termiczna obróbka (smażenie, gotowanie). To, co kupujemy w sklepie, to produkty łatwo przyswajalne, ale wyjałowione z wielu mikroskładników. Rynek - nastawiony na długie terminy przydatności do spożycia - zubaża naturalne pożywienie o witaminy [...]
[...] a więc można dłużej i mocniej trenować. Wykazano, że żeń-szeń syberyjski podnosi ostrość psychiczną i fizyczną oraz wytrzymałość bez "dołków", które wywoływane są przez produkty kofeinowe. Noni (Morinda citrifolia) Egzotyczna roślina, bardzo pospolita na wyspach Polinezji Francuskiej i Hawajach, kryje w sobie wiele ciekawych substancji, [...]
[...] produktów zbozowych jest produkowana z bialej maki, która jest pozbawiona skladników odzywczych. Dodatki zawarte w bialej mace moga powodowac deficyt witamin. Pelnoziarniste produkty zbozowe, jezeli nie sa wlasciwie przygotowane, moga powodowac deficyty mineralów i problemy z przewodem pokarmowym. “Ogranicz spozycie soli" Sól odgrywa kluczowa [...]
[...] pieczywo z pełnej mąki . Jasiu rozłożył swoje posiłki w czasie, spożywa je o stałych porach, niewielkie objętościowo jednak zawierające lekkostrawne i wysokoenergetyczne produkty. Do śniadań i obiadów należy włączyć produkty mięsne , natomiast na kolacje zaleca się spożywanie ryb, twarogu, kefiru, wątróbki, dań warzywnych oraz kasz. [...]